Лохина досить популярна ягода. Вона займає своє почесне місце після чорниці та полуниці, що й так ясно, адже користь лохини для здоров’я відома завдяки схожим властивостям із чорницею.
Користь ягоди
Завдяки високому вмісту вітамінів А і К, лохина здатна позитивно впливати на серцево-судинну систему. Вона розріджує кров, що є гарною профілактикою варикозу та тромбозу.
Ягоди багаті на залізо, кальцій, амінокислоти. В індустрії краси лохина знайшла досить цікаве застосування – її рекомендують усім, хто хоче отримати першокласну засмагу. Пояснюється така рекомендація великою кількістю каротину.
Лохину можна використовувати для контролю рівня цукру в крові. Як це не дивно, але речовини, що містяться в складі, сприяють зниженню показника, тому ягоди варто вживати діабетикам. У чому корисні властивості лохини для чоловіків і жінок дивіться у цій статті https://ideas-center.com.ua/?p=7984. А 50 грамів лохини на день допоможуть позбутися депресії.
Цікаві факти
- Найбільшу кількість лохини на планеті виробляють у штаті Мен, США.
- Ягоди синього кольору, і після них на шкірі та одязі часто залишаються плями. Але їх можна легко позбутися. Для цього необхідно з усіх боків натягнути частину тканини з плямою, поставити на неї чашку з окропом, додати оцет і рідке мило. Рідину потрібно втирати доти, доки пляма не зникне.
- Ще з давніх часів лохину почали використовувати для того, щоб пофарбувати речі. З ягід робили сік, а потім фарбу для яєць до Великодня або для меблів. Для цього вони кип’ятили лохину близько 20 м, потім проціджували і поміщали в рідину яйця.
- З лохини роблять мед, який не менш корисний, ніж мед гречаний. Але мед дорогий.
- Ви можете здивуватися кількості лохини, яка міститься в одній чашці, адже середня вага маленької ягідки близька до 1 – 2 грамів, а це означає, що чашка дикої лохини містить 100 – 150 ягід, враховуючи, що за вагою в 1 чашці де- то 148 г ягід.
- Під час Другої Світової війни британські льотчики регулярно споживали варення з лохини, щоб покращити зір.
- Лохина може бути використана як природний харчовий барвник замість штучного блакитного.
- Сік із лохини роздавали солдатам під час Громадянської війни в США, щоб захистити їх від цинги.
- Лохина збагачує нас антиоксидантами – вони допомагають боротися зі старінням. Жменя лохини замінює 5 морквин, яблук або таку саму порцію капусти брокколі.
- Дослідження, проведене у 2012 році, показало, що одна порція лохини на день може запобігти зниженню когнітивних функцій та втраті пам’яті, тому її називають “їжею для мозку”.