Кулінарія

Як приготувати борщ 2 варіанти

Дуже люблю борщ! Кожна господиня готує по своєму, у кожної своя родзинка! Я ж хочу запропонувати Вам рецепт, який готувала моя мама з незабутнім смаком.

Беремо м’ясо на кістці, причому, не важливо, з якого м’яса ви робите бульйон з яловичини, свинини або качки з індичкою , теж добре, а якщо це буде грудинка, там і жирок, і м’ясце, і кістки, взагалі чудово!

Інгредієнти

  • Бульйон 2,5 л
  • Буряк 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт. ( 1шт. – у бульйон )
  • Картопля 2-3 шт.
  • Свіже свиняче сало 50г ( або рослинне масло 3-4 ст. л)
  • Лавровий лист 1-2 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний горошком 7-8 шт
  • Перець духмяний 2-3шт
  • Чорний мелений перець за смаком
  • Зелень за смаком
  • Часник 3-4 зубчика
  • Лимон ( віджати) ¼ частину або лимонна кислота трохи за смаком!

Приготування

1 ВАРІАНТ. Готуємо зі свининою із засмажкою на свіжому свинячому салі.

Отже, вимите під проточною водою м’ясо, закладаємо в каструлю з водою, доводимо до кипіння і кип’ятимо 3-5 хв. Зливаємо воду з пінкою, м’ясо промиваємо під проточною водою і знову заливаємо холодною водою. Вода закипає і знову з’являється пінка, акуратно знімаємо.

Тепер додаємо в бульйон перець горошком: чорний 7-8 шт. , запашний 2-3шт , цілу цибулину (очищену від лушпиння) – потім ми і цибулину, і перець викинемо. Потім закриваємо кришкою і варимо бульйон 1,5-2 години на повільному вогні. Бульйон солимо хвилин за 30 до готовності, тоді м’ясо м’яке буде.

Коли м’ясо звариться, витягнемо його і наріжемо шматочками. Проціджуємо бульйон, викидаємо цибулину. А в бульйон будемо додавати підготовлені овочі.

Почистимо картопля – 2-3 шт, залежно від величини, і наріжемо соломкою або кубиками, відправляємо варитися у проціджений бульйон на 7 хв.

Тим часом ріжемо тоненькою соломкою очищену буряк. Свіже сало теж нарізаємо кубиками або соломкою і на повільному вогні на сковорідці воно топитися. Як тільки сало початок растапливаться, злегка обсмажуємо буряк. Обсмажену буряк зі шкварками кладемо в бульйон з картоплею. Якщо не хочете засмажені шматочки сала мати в свекольнике, заберіть їх до піджарки цибулі! І якщо боїтеся, що борщ вийде жирним, використовуйте менше сала! Варимо ще 5-7 хвилин.

А ми готуємо зажарку! І знову на свіжому салі! Нарізану цибулю -1шт. обсмажуємо на повільному вогні, як тільки став золотистим теж додаємо в бульйон , туди ж додаємо раннє зварене нарізане м’ясо. Варимо 7-10 хвилин. А запах – не передати!

За 5 хв до вимикання додаємо лавровий лист – 1шт, вичавлюємо 3-4 зубчики часнику ,зелень. Пробуємо на сіль, перець. додаємо сіль, спеції (чорний перець, гвоздику, запашний горошок), інші сухі трави, лимонну кислоту – все, чого нам не вистачає (якщо не вистачає). Перед вимиканням не забудьте видалити лавровий лист ! Розливаємо по тарілках, зі сметаною і рубаною зеленню.

2 ВАРІАНТ. Готуємо з яловичини, свинини, птиці з тими ж інгредієнтами і в тій же послідовності, але засмажуємо на олії! Приємного апетиту! ! ! !